10 jaar Van Berkel Hospitality

De twee leerden elkaar op jonge leeftijd kennen op de hotelschool in Apeldoorn, waarna Evelyn (39) in het bankwezen terechtkwam en Alco (38) naam maakte in de hotellerie. Hij werd op achttienjarige leeftijd al assistentmanager bij Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem en werkte daarna als General Manager bij Hotel Restaurant Nol in ’t Bosch in Wageningen en Fletcherhotels De Mallejan en Veldenbos in Nunspeet. Zo’n tien jaar geleden besloten Evelyn en Alco om te kijken of het mogelijk was op eigen benen te staan: “Ik dacht: als ik dit voor een baas kan doen, kunnen we dit trucje met de financiële achtergrond van Evelyn misschien ook wel zelf doen”, blikt Alco terug. Evelyn vult aan: “We waren een jong koppel dat groot droomde. We pakten het serieus aan, mensen in onze omgeving wisten ook dat we weleens wat bekeken en op zoek waren naar iets gaafs dat bij ons paste. Het was mijn vader die met een krantenknipsel over Carelshaven kwam. Hij zei: ‘Hier moet je naar kijken, dit is het.’ De eigenaren gingen stoppen en zochten een nieuwe exploitant. We waren op slag verliefd.”

01/09/2024

10 jaar Van Berkel Hospitality

10 jaar Van Berkel Hospitality

Carelshaven was, en is nog steeds, een begrip in Twente. Het begon in 1772 als schippersherberg op het landgoed van graaf Carel George Wassenaer Obdam en was tot 2014, het jaar dat de Van Berkels de exploitatie overnamen, zes generaties in handen van de familie Kluvers. Restaurantvereniging Alliance Gastronomique werd in 1967 in Carelshaven opgericht en het restaurant had tussen 1973 en 1986 een Michelinster. Alco en Evelyn kwamen tien jaar geleden niet in een gespreid bedje terecht: “Eigenlijk is het zo dat Carelshaven heeft stilgestaan. Het kende zijn beste tijd in de jaren 70, 80 en begin jaren 90, daarna werd er eigenlijk niet meer geïnvesteerd”, legt Alco uit. “Er werd ontzettend vastgehouden aan de hardware, maar ook aan de manier van doen. Het was een stijve bedoening, zoals we nu zeggen. Dat was toen heel luxe en chique. Wij wilden die ommekeer maken en in eerste instantie dachten we: we maken het juist heel toegankelijk en laagdrempelig. Maar toen bleek dat de vraag en verwachtingen bij Carelshaven anders lagen hebben we in korte tijd toch die kwaliteitsslag gemaakt. Lachend: “De mensen die hier in de jaren 80 en 90 kwamen begonnen op leeftijd te raken. Ik zeg vaak gekscherend dat ik in de beginperiode meer rollators aan het wegzetten was dan dat ik jassen ophing.” Naast een grondige renovatie van het restaurantgedeelte werd ook het hotel aangepakt: “Dat had wel wat aandacht nodig”, gaat Alco verder. “Als er bijvoorbeeld in een bad een lek was geweest, werd er een nieuw bad in gemetseld. We waren al verbaasd dat de baden zo hoog waren, totdat we begonnen met de renovatie en zagen dat er twee baden uit de badkamers kwamen. Zo ging dat toen, een kamer moest zo snel mogelijk weer in de verhuur. Ook moesten we er een nieuw reserveringssysteem in zetten. Ze werkten daarvoor nog met een grootboek met reserveringen en er was een rek waar kaartjes in werden geschoven. Als iemand een restaurantrekening had werd het bonnetje erbij gedaan, zodat mensen bij het uitchecken netjes hun bonnetjes konden afrekenen. Ook in de keuken was alles handgeschreven. Het was een bijzondere manier van doen, maar zo werd hier gewerkt.”
Landgoed Twickel
Carelshaven maakt onderdeel uit van landgoed Twickel, een gebied van 4.500 hectare met verder onder meer een kasteel, 148 historische boerderijen, twee watermolens, een watertoren, een houtzagerij en meerdere horecagelegenheden. Het gebied wordt tegenwoordig beheerd door Stichting Twickel. “Voordat de laatste barones in 1984 kwam te overlijden, heeft zij ervoor gezorgd dat er een stichting werd opgericht”, gaat Alco verder. “Dat is nu een professionele onderneming met landgoederen in privaat bezit. Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa. De meeste gronden liggen in Twente, maar er zijn ook plukjes in Duitsland, de Achterhoek, Wassenaar en Utrecht. Vroeger was het zo dat de baron met zijn koets van Duitsland naar Wassenaar over eigen grond kon rijden. We zijn blij dat het vastgoed niet van ons is, omdat het een gebouw is dat de nodige aandacht vraagt. Als er iets lekt of niet werkt, is het fijn dat we Twickel kunnen bellen.”
Naast Carelshaven staat ook Hotel & Brasserie De Zwaan in Delden op grond van Twickel, terwijl de Van Berkels bij hun Oranjerie in het Achterhoekse Ruurlo juist met een andere vastgoedbeheerder te maken hebben. Het restaurant hoort bij Museum MORE en Kasteel Ruurlo van de in 2023 overleden zakenman en miljardair Hans Melchers. Hij was vaste gast bij Carelshaven en kwam zo in contact met de Van Berkels. Deze vriendschap leidde in 2017 tot een zakelijke samenwerking. “Hij gaf ons vier maanden de tijd om van een lege schuur een horeca-etablissement te maken. Dat was wel een intensief proces in korte tijd”, denkt Alco lachend terug. Evelyn gaat verder: “Het was een prachtige kans en een enorme eer. Het is zo’n unieke locatie en Hans en Monique Melchers hebben van het museum en het kasteel een unieke plek gemaakt, ook door de kunstcollectie die er nu hangt.” Melchers en de Van Berkels gingen in eerste instantie uit van vijftigduizend bezoekers per jaar voor het museum, waarna een deel zou neerstrijken in de Oranjerie. Dat aantal werd echter al in anderhalve maand gehaald en dit succes bood Van Berkel Hospitality de mogelijkheid door te groeien. “We begonnen met acht medewerkers, nu staan er 35 man op de loonlijst”, rekent Alco. “Het werd zo’n groot bedrijf dat wij eigenlijk tussen het servet en het tafellaken in kwamen.”
Onbemand hotel
“We deden alles zelf en zaten in een spagaat, omdat we net te klein waren om een managementlaag onder ons te creëren. We hebben ons daarom laten adviseren: of terug naar af en verkleinen, of andere keuzes maken. Maar we hadden twee mooie bedrijven: onze hart en ziel lagen in Carelshaven en dat ging heel goed. En de Oranjerie ging ook als een tierelier, dus moesten we maar groeien. Dat klinkt heel gek, groeien om het wat rustiger te krijgen… We hebben daarna een lijst gemaakt met de vraag: wat zijn leuke bedrijven om over te nemen? Daar stond De Zwaan bovenaan.” Doordat het hotel, compleet gerenoveerd, vlak voor de uitbraak van corona openging, verliepen de eerste jaren niet zoals verwacht. Maar inmiddels is ‘de huiskamer van Delden’ een waardevolle toevoeging aan de portefeuille van Van Berkel Hospitality. Met Wapen van Hengelo werd in 2023 het kwartet voltooid. Het pand (eigendom van investeerder Infestos) heeft een verleden als sociëteitsgebouw van machinefabrikant Stork & Co en biedt nu onderdak aan een grote zaal, een bistro en een residentie met twaalf suites. De Van Berkels hebben ervoor gekozen om van Wapen van Hengelo een onbemand hotel te maken. “Het is soms leuk om te pionieren en voorop te lopen in plaats van te volgen”, legt Alco uit. “Gasten boeken een kamer, krijgen een betaalverzoek en ontvangen dan een digitale sleutel waarmee ze zichzelf helemaal kunnen bedienen. Alle faciliteiten zijn aanwezig op de kamers, inclusief kitchenette.”
“Wij kampen momenteel, net zoals de gehele horeca, natuurlijk met een personele uitdaging. Dit scheelt medewerkers; je hebt geen receptie nodig, geen ontbijtpersoneel, alleen housekeeping. We proberen gasten in de communicatie zo goed mogelijk van dienst te zijn. Naast het hotel is een restaurant waar gasten eventueel terechtkunnen met vragen, of ze kunnen ons bellen. Maar we hebben er bewust voor gekozen die twee identiteiten te scheiden, zodat het bedienende personeel bezig kan zijn met het operationele gedeelte en niet met de service die in een hotel verwacht wordt. Heel interessant, maar gasten moeten eraan wennen dat de guest journey totaal anders is.
We noemen het ook bewust een residentie, het woord ‘hotel’ komt nergens voor. Wanneer je iets een hotel noemt, verwachten gasten ook die service. Bij een residentie zijn het een soort short stay-appartementen. Ik denk dat we wat dit soort concepten betreft aan de vooravond staan en dat steeds meer hotels deze kant opgaan. De technische mogelijkheden zijn er en zo kunnen we bezuinigen op personeel. Hoe meer van dit soort hotels er zijn, hoe meer gasten eraan gewend raken. Communicatie vooraf is heel belangrijk. Gasten moeten weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Natuurlijk zijn we niet het eerste hotel dat dit doet, maar in kwaliteit en luxe zijn we zeker wel een van de eersten. De meeste ‘unmanned’ hotels zijn van hostelniveau en dan mogen de verwachtingen ook lager liggen, maar bij ons is dat niet het geval. De faciliteiten op de kamer, de grootte en de kwaliteit moeten top zijn.”
Taakverdeling
Met vier locaties en honderdvijftig medewerkers is Van Berkel Hospitality fors gegroeid sinds Alco en Evelyn in 2014 met Carelshaven startten. Met inmiddels twee jonge kinderen is het een flinke operatie om alles in goede banen te leiden. Alco, als algemeen directeur, en Evelyn, financieel directeur, hebben met operationeel directeur Saïd Maher en directie-assistent Carmen Katier zakelijk nu voldoende ondersteuning. “Ik houd mezelf meer op de achtergrond”, vertelt Evelyn. “We zijn natuurlijk begonnen met maar een paar medewerkers, dan zet je ’s ochtends zelf het ontbijt klaar, doe je de receptie en om twee uur ’s nachts sta je weer de vloer te dweilen. Naarmate we groeiden, werden de taken verdeeld. Toen hebben we ervoor gekozen dat ik verantwoordelijk werd voor de backoffice; het financiële gedeelte en HRM. Als directie zitten we nu met z’n vieren aan tafel, dus we sparren niet meer alleen met elkaar. Hoewel er nog steeds veel aan de keukentafel besproken wordt. Voor ons is het ook echt een ‘way of life’, het gaat altijd door en je hart ligt er ook. Dat kan je niet zomaar loslaten. In de hotellerie is het ook zo dat het 24/7 doordraait. Het is niet dat wij op kantoor zitten, om vijf uur de deur dichtdoen en om half negen de volgende ochtend de telefoon weer oppakken.” Alco houdt zich doordeweeks met name bezig met general management, revenue management, marketing en sales. In het weekend is hij vaak in een van de locaties te vinden. “De vrijdag, zaterdag en zondag houd ik zoveel mogelijk roostervrij om aandacht te hebben voor de vloer. Ik probeer ’s avonds tussen vijf en zeven uur thuis te zijn om met Evelyn en de jongens te eten. Nu zijn ze nog jong, dus als ze om zeven uur naar bed gaan kan ik om half acht richting een van de zaken om daar gevoel bij te houden. Bij Carelshaven maak ik vaak een ronde langs de tafels, we zijn daar ook heel zichtbaar als eigenaarsechtpaar. Dat is bij de andere locaties minder omdat we daar meer het managementteam naar voren schuiven: ‘Het is jullie winkel, jullie moeten het doen.’ Je merkt dat de gasten dat enorm waarderen. Maar ik vind het ook heel leuk om op een zaterdagavond bij De Zwaan een bardienst te draaien en met de vaste gasten te kletsen. Of een feestavond of bruiloft bij de Oranjerie. Momenteel zijn we ook heel druk met Wapen van Hengelo, om daar ons concept in te zetten. Bijna alleen maar leuke dingen, ik zou bijna zeggen dat het een hobby is”, lacht hij. “Voor jou is het ook echt een hobby, jij vindt het fantastisch”, haakt Evelyn in. “Jij leeft hiervoor. Als je het tachtig uur in de week doet, wat geen uitzondering is, is dat maar goed ook. Anders wordt het wel heel zwaar.”
Omgekeerde piramide
Voor Alco is dit ook een van de vereisten om succesvol te zijn met Van Berkel Hospitality en eventueel te groeien. “Wij denken een beetje andersom. Normaal gesproken zeg je: ‘Alles voor de gast’, maar wij zeggen: ‘We gaan eerst voor onszelf.’ Als wij het leuk vinden en plezier hebben in wat we doen, kunnen we dat ook overbrengen op onze medewerkers. En als zij het naar hun zin hebben, gaan de gasten het vanzelf ook leuk vinden. Als je plezier hebt in wat je doet, hoef je ook niet te lachen alsof je op het podium staat. Ze zeggen in de hospitality weleens: ‘Smile, you’re on stage’. Bij mij is het dat je lacht omdat je het leuk vindt, niet omdat je een toneelstukje aan het opvoeren bent. Je moet het menen. Dat andere is een beetje het oude Carelshaven. Met een jacquet aan en een doek op de arm, heel dienstbaar. Ik denk dat duidelijkheid naar de gast juist heel goed is, laten zien waar je voor staat en trots zijn op wat je mag uitdragen. Zo pakken wij het aan en dat communiceren we ook met het personeel.”
“Dit geldt ook voor eventuele uitbreidingen: we moeten het wel leuk blijven vinden. Met de overname van Wapen van Hengelo komen we ook weer allerlei dingen tegen, er vallen lijken uit de kast. Maar we zien wel de potentie en daarom ga je door, met de overtuiging dat je dat ook naar het personeel kan uitdragen en je aan de verwachtingen van je gasten kunt voldoen. Dat vinden wij mooi. Hoe groter je wordt, hoe moeilijker dat wordt. Nu hebben we met z’n vieren het overzicht, samen met vier fantastische MT’s die de operationele kant draaiende houden. Zij zijn samen met de chef-koks degenen die wat wij bedenken uitvoeren en leidinggeven aan de bedrijven. En daaronder weer het personeel. Als wij een hiërarchische ladder maken staan wij ook nooit bovenaan. We beginnen met de stagiaires en de afwashulpen, want zij zijn ook belangrijk. Wijzelf bungelen onderaan, want wij doen er niet toe. Het personeel wél, dus het is eigenlijk een omgekeerde piramide.” Evelyn sluit af: “Als we willen, kunnen we elk jaar wel een bedrijf overnemen. Er worden genoeg balletjes opgegooid, maar wij blijven kritisch.”
Herinneringen maken bij Van Berkel
Wat maakt de locaties van Van Berkel zo bijzonder en onderscheidend ten opzichte van anderen? “Met vier unieke locaties in Twente en de Achterhoek is er bij Van Berkel altijd wel een gelegenheid voor een gelegenheid”, vertelt Alco. “Of je nu een mooie ambiance zoekt voor een romantische overnachting, culinair diner, knallend bedrijfsfeest of je trouwdag, bij Van Berkel ben je aan het juiste adres. Onze locaties zijn complementair aan elkaar en uniek in Nederland. Je kunt trouwen in een klassiek decor van een kasteel en een dertig meter lange gedekte tafel in de Oranjerie. Maar ook een landelijke bruiloft houden in de parktuin van Carelshaven onder een sfeervolle stretchtent of een knallende feestavond in de grote zaal van Wapen van Hengelo. Geen van onze locaties zijn hetzelfde en alle vier hebben ze een ander aanbod. Ook voor zakelijke bijeenkomsten hebben wij prima faciliteiten, van een kleine vergadering in een van de vergaderzalen tot een grote bijeenkomst voor een kick-off of een seminar in de grote zaal van Wapen van Hengelo of bij Oranjerie Ruurlo. Ook unieke evenementen met een bijzondere vraag kunnen wij een mooie invulling geven. Zo hebben wij al meerdere Kerstpakket-markten georganiseerd, maar ook bedrijfsfeesten, jubilea, een herenzitting, een bruidsbeurs en een heuse dinnershow.”

Het verhaal van Wapen van Hengelo
In 1868 opende Charles Theodorus Stork een machinefabriek in Hengelo, de stad waar hij eerder een weefgoederenfabriek was begonnen. Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler.
Stork stond bekend als een innovatief en sociaal ondernemer. Het motto was ‘Allen voor elkaar’. Het bedrijf had een bedrijfsschool (de Wilhelminaschool), begon al in 1883 met een medezeggenschapsraad (‘De Kern’) en richtte een van de eerste zieken- en pensioenfondsen van ons land op. Ook was er een studiefonds voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Verder stond het aan de basis van Tuindorp ’t Lansink, een groene wijk waar ingenieur en metaalbewerker naast elkaar woonden.
Verenigingsgebouw
Voor het gemeenschapsgevoel opende Stork in 1895 ‘het Vereenigingsgebouw’, met een toneelzaal en een bibliotheek. Het vroegere verenigingsgebouw is in 2021 in oude glorie hersteld; in 2023 kreeg het de naam Wapen van Hengelo en ging de locatie verder onder de vlag van Van Berkel Hospitality. In de klassieke Frans georiënteerde Bistro Stork geniet je van de heerlijkste gerechten in de ambiance van Waarschijnlijk ben ik begin 2014 één vervlogen tijden.

Door de ogen van een weddingplanner
Het plannen van de mooiste dag van je leven is heel bijzonder en dat doe je natuurlijk niet elke dag. Er komt veel bij kijken en wij snappen dan ook heel goed dat je als kersvers bruidspaar soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Als eventmanagers bij Van Berkel Hospitality mogen wij bruidsparen begeleiden bij het van begin tot eind organiseren van hun droombruiloft. Hoe leuk is dat! Met onze prachtige (bijzondere) locaties, jarenlange ervaring en oog voor detail zorgen wij ervoor dat deze speciale dag perfect verloopt.
Zoektocht naar de perfecte locatie
Een van de eerste stappen bij het plannen van een bruiloft is het vinden van dé droomlocatie. Bij Van Berkel bieden we verschillende mogelijkheden, van intieme ceremonies tot grootschalige feesten, zowel binnen als buiten. Onze locaties zijn officiële trouwlocaties. Dat betekent dat de gehele bruiloftsdag er georganiseerd kan worden, van de ontvangst tot de officiële ceremonie, een heerlijk diner en een spectaculaire feestavond. Met als afsluiting uiteraard een overnachting in een bijzondere bruidssuite. Om te kijken welke locatie het beste bij een bruidspaar past, stellen wij de volgende vragen:
• Welke datum hebben jullie in gedachten? Zo kunnen wij kijken waar wij nog voldoende beschikbaarheid hebben.
• Hoe zien jullie de dag voor je?
• Willen jullie binnen of liever buiten trouwen? Bij Wapen van Hengelo hebben wij een prachtige trouwzaal binnen, bij Oranjerie Ruurlo is het mogelijk om in het kasteel te trouwen of buiten, met uitzicht op het kasteel. En bij Carelshaven trouw je op het romantische landgoed (met koeien achter in de wei).
• Gaat jullie voorkeur uit naar een landgoed of kasteel? Landgoed Carelshaven of Kasteel Ruurlo.
• Willen jullie een echt groot feest met veel gasten en een podium? Dan is Wapen van Hengelo heel geschikt, met een onwijs ruime zaal inclusief vide en podium.

Voor 100% aan de slag met groente bij Carelshaven
Elke twee maanden stelt onze Chef de Cuisine Daniël Nijkamp met zijn witte brigade een nieuwe menukaart samen. Deze kaart wisselt met de seizoenen mee. Onze keukenbrigade weet aan elke klassieker wel een moderne twist te geven.
En de mooie ingrediënten liggen hier, op het legendarische landgoed Twickel, natuurlijk bijna voor het oprapen. We gebruiken dan ook veel producten van het landgoed en uit heel Twente. Kwaliteit en pure smaken zijn dan ook kenmerkend voor onze keuken. Sinds 2022 is het bij Carelshaven ook mogelijk een Botanisch menu te bestellen. Dit menu bestaat uit 100% vegetarische gerechten die met zorg zijn samengesteld en bereid. Daniël vertelt er zelf over: “Duurzaamheid is een actueel thema, dat zien wij ook terug bij Carelshaven. Onze gasten zijn (nog) bewuster gaan eten.”
Ontstaan Botanisch menu
“Uiteraard hielden wij altijd al rekening met dieetwensen”, vervolgt Daniël. “Alleen merkten wij zo’n kleine twee jaar geleden dat steeds meer gasten de voorkeur hadden voor een vegetarisch gerecht of menu. Ook niet- vegetariërs. Daar gaan we graag in mee, we proberen altijd in te spelen op de wensen van onze gasten. Zo ontstond dan ook ons Botanisch menu.
Dit is, net als ons JRE-menu, te bestellen als een vier-, vijf- of zesgangenmenu en is volledig vegetarisch. De invulling van het Botanisch menu wisselt ieder seizoen.” Hoe het Botanisch menu ontstaat? Daniël vertelt: “Allereerst kijk ik naar het seizoen. Welke producten zijn er nu? Daarna kijk ik naar wat ik zelf lekker vind. De invulling van het menu is een heel proces, dat we echt samen met het team doorlopen. Ik vind het belangrijk om met het team te sparren, feedback te krijgen op mijn voorstel, maar ook van de jongens zelf input te krijgen wat betreft smaakcombinaties en invulling. Ik geef dan ook altijd aan: Voor 100% aan de slag met groente bij Carelshaven ‘bedenk het, maak het en verras me’. Zo komen we uiteindelijk samen tot een mooi eindresultaat. Op deze manier is én blijft iedereen ook met het vak bezig. En dat is het leukste wat er is.”
Creativiteit en samenwerking
“Het is mooi dat we nu naast ons JREmenu ook een Botanisch menu hebben”, besluit Daniël. “Puur met groente aan de slag gaan is een leuke uitdaging. Hier kun je echt iets creatiefs mee doen. Er komt dan ook van alles voorbij en uiteindelijk beslissen we samen wat het beste in ‘het Carelshavenstraatje’ past.” Elke twee maanden stelt onze Chef de Cuisine Daniël Nijkamp met zijn witte brigade een nieuwe menukaart samen. Deze kaart wisselt met de seizoenen mee. Onze keukenbrigade weet aan elke klassieker wel een moderne twist te geven.

Wapen van Hengelo gaat met sociëteit terug naar de roots
Als je gevestigd bent in het voormalig Vereenigingsgebouw Stork, dan mist er eigenlijk nog maar één ding: een vereniging. Daarom heeft iedereen nu de kans om aandeelhouder te worden van Wapen van Hengelo. Uitbater Alco van Berkel: “We gaan hiermee terug naar het gedachtegoed van C.T. Stork.”
Het Vereenigingsgebouw in Hengelo werd in de afgelopen jaren al volledig gerestaureerd. Terug naar de glorieuze tijden van toen, maar dan met alle moderne aspecten van nu. Wapen van Hengelo neemt in september 2023 het stokje over en gaat nog een stapje verder met de oprichting van Sociëteit De Verééniging. Alco van Berkel: “Dit plan ontstond al in 2020. Met Sociëteit De Verééniging willen we terug naar de roots.”
Ambassadeurs
In die sociëteit is plek voor tweehonderd ambassadeurs. Voor € 1.895 krijg je een aandeel en word je onderdeel van het gezelschap. Dat bedrag is geen toeval. In 1895 schonk C.T. Stork het Vereenigingsgebouw namelijk aan de medewerkers van de machinefabriek. Het gebouw diende als centrale plek voor gezamenlijke verenigingen, vergaderingen en andere activiteiten van het personeel en hun families. Precies dit gedachtegoed komt terug in de sociëteit anno nu.
Zakelijke bijeenkomsten
Aandelen worden uitgegeven als certificaten, beschikbaar voor zowel particulieren als vennootschappen. Als aandeelhouder maak je deel uit van het netwerk, wat inhoudt dat je drie keer per jaar andere aandeelhouders ontmoet tijdens een vrijdagmiddagborrel en 10% korting krijgt op verschillende faciliteiten van Wapen van Hengelo. Bovendien worden er driemaal per jaar zakelijke bijeenkomsten georganiseerd voor aandeelhouders.
Aandeelhouders
Voor een symbolisch bedrag is onder de vorige eigenaar 20 procent van de aandelen verkocht en overgedragen aan Stichting Administratiekantoor De Verééniging, waarvan het bestuur bestaat uit Raoul Werger (voorzitter), René Odink (secretaris/penningmeester) en de bestuursleden Arnold Poelstra, Thijs Verdriet, Frank Hendriks en Alco van Berkel zelf. In totaal is er ruimte voor tweehonderd aandeelhouders, ook wel ambassadeurs. “Wie die ambassadeurs zijn? Mensen die het verenigingsgebouw en de stad een warm hart toedragen. Iedereen kan ambassadeur worden”, legt Alco uit. “We hopen vooral op mensen die sociaal-maatschappelijk hun steentje willen bijdragen. Het dividend wordt namelijk uitgekeerd aan goede doelen in Hengelo en omstreken.”

Krachtige netwerkclub
Aandeelhouders worden lid van de sociëteit. En juist dat is de achterliggende gedachte van Sociëteit De Verééniging. Alco: “We willen een krachtige netwerksociëteit in OostNederland worden. We hebben leden die aangesloten zijn bij de Rotary, Twentse Ondernemers Sociëteit (TOS) en BusinessClub Heracles. De bedoeling is dat deze sociëteit overkoepelend wordt. Zo blazen we de saamhorigheid die bij dit gebouw hoort écht nieuw leven in.”

Bistro Stork ademt de sfeer van weleer
Aan een wand van de bistro hangen twee levensgrote foto’s van Stork in 1891. Einde werkdag, honderden arbeiders kijken naar de fotograaf. Verderop meer oude foto’s van mannen met machines. Het is een ode aan de geschiedenis van dit stukje Hengelo: het Vereenigingsgebouw Stork, tegenwoordig Wapen van Hengelo.
Die illustraties moeten helpen om ‘de ziel van Stork’ terug te brengen in het historische gebouw aan de Parallelweg LS, zegt exploitant Alco van Berkel (38). De Deldense horecaondernemer nam het rijksmonument vorig jaar over, nam meteen afscheid van de oude naam De Verééniging en herdoopte het tot Wapen van Hengelo, want zo heette het eerder ook. Hij pakte ook het restaurant aan, dat nu een nieuw leven begint als Bistro Stork. De grote Argentijnse Asado-grill is verdwenen, het meubilair is wél gebleven, dat is ook nog maar anderhalf jaar oud. Maar de indeling en de sfeer zijn informeler geworden. Meer in de stijl van een bistro, zegt de nieuwe exploitant. “Want dat ontbrak nog in Hengelo: een klassieke Franse bistro.”
Roemruchte Stork-verleden
Het restaurant beleefde in december een doorstart als Bistro Stork. Het is het visitekaartje van Wapen van Hengelo, vindt Alco. De grote afbeeldingen op de muren moeten de bezoekers aan het roemruchte Stork-verleden herinneren.
Er komen ook nog een paar manometers bij, die destijds deel uitmaakten van de reusachtige Stork-ketels. Want er is veel bewaard gebleven. Met enige regelmaat melden zich ook oud-Storkianen die thuis nog spullen hebben liggen en graag eens komen kijken. “Ik moet nog aardig wat kopjes koffie drinken”, zegt Alco lachend. Maar hij zal de bistro en de andere ruimtes in het gebouw niet volstoppen met Stork-onderdelen. “Niet overdadig. Het moet wél gespreksstof opleveren, zo hou je de herinnering ook levend.”
Verassende klassiekers
Ook de nieuwe menukaart kreeg veel aandacht, met klassieke Franse gerechten. Alco noemt onder meer de garnalencocktail, de oesters, de champignons ‘Dordogne’ en de kreeft. “En natuurlijk de tournedos en de entrecote. En de kalfslever met ui, appel en spek. Die zie je bijna nergens meer.” Allemansvriendjes, zo noemt Alco zulke gerechten. Met de seizoenen mee zal de samenstelling op de kaart veranderen en zal de keukenbrigade onder leiding van chef-kok Nick de Oude steeds weer met nieuwe verassende klassiekers komen.
Aanvulling aanbod
De nieuwe culinaire formule valt in de smaak, constateert de nieuwe exploitant. “We hebben al vaste gasten!” Tijdens de feestdagen was het volle bak. “Zesgangendiner, honderdtwintig gasten per dag, we hebben tachtig couverts.” Bistro Stork is een aanvulling op het Hengelose culinaire aanbod, zo ziet hij dat. In Wapen van Hengelo bevindt zich overigens nóg een interessant meubelstuk uit het Stork-verleden. Het is het antieke, massieve bureau van oprichter Charles Theodorus Stork. Van Berkel tikte het op de kop op een veiling in Duitsland. Het bureau staat nu te pronken in de hoek van de Torenkamer. Een zaal met een mooi uitzicht over Hengelo, die als vergaderzaal maar ook regelmatig als trouwzaal wordt gebruikt en waar inmiddels al heel wat huwelijksceremonies hebben plaatsgevonden. Wapen van Hengelo past naadloos in het rijtje van Van Berkel Hospitality, met het Deldense Carelshaven, de Oranjerie bij Museum MORE in kasteel Ruurlo en De Zwaan in Delden.

Sfeervol kerstevent van Rabobank bij Oranjerie Ruurlo
Bij Oranjerie Ruurlo vinden het hele jaar door prachtige events plaats. Van de meest bijzondere bruiloften tot een galadiner. En van een leuke bruidsbeurs tot een groots kerstevent. Zo ook het kerstevent van Rabobank. Een kerstmarkt, stamppotbuffet, borrel en feest voor maar liefst 475 medewerkers. Dat vraagt om een goede voorbereiding, organisatie én afstemming.
We vroegen Gerwin Peper, medewerker Marketing, Communicatie & Coöperatie bij Rabobank, hoe de bank de organisatie van het kerstevent heeft aangepakt en hoe er op het kerstevent wordt teruggekeken. “In september 2023 vond een ledenraadsvergadering van Rabobank plaats bij Oranjerie Ruurlo. Een vergadering waar veel ledenraadsleden uit de Graafschap en Achterhoek bij aanwezig zouden zijn, dus Oranjerie Ruurlo was op dat moment een strategisch goede locatie, zo in het midden.”
Eindejaarsevents
“De vergadering was prima geregeld en na afloop, zo rond een uur of 22.30, stond ik nog even buiten te praten met Steffan (bedrijfsleider Oranjerie Ruurlo, red)”, vertelt Gerwin. “Steffan vertelde dat er bij Oranjerie Ruurlo naast bruiloften ook regelmatig zakelijke bijeenkomsten en bedrijfsfeesten plaatsvinden. Bijvoorbeeld kerstborrels en eindejaarsevents.”
“Toen ging er bij mij een belletje rinkelen: dit jaar stond nog een groot kerstevent voor Rabobank in Twente en de Achterhoek op de planning.” Gerwin vervolgt: “Al pratend kwamen we al tot mooie ideeën: ‘als we daar nu vuurkorven neerzetten en daar marktkramen, dan creëren we een eigen kerstmarkt. Wellicht voor alle medewerkers van Rabobank?’ Toevallig waren er op dat moment nog twee directeuren binnen. Kort hebben we ons idee toegelicht en ook zij reageerden enthousiast. ‘Kom maar met een voorstel’, kregen we mee. Van Steffan kregen we al een lijstje met mogelijke data. Het eerste contact was gelegd.”
Snel schakelen
En toen ging het snel. Gerwin: “In twee maanden tijd hebben we echt een groot kerstevent georganiseerd. Oranjerie Ruurlo werd verantwoordelijk voor alle catering. Van Glühwein, warme chocolademelk en een warme snack bij ontvangst tot een uitgebreid stamppotbuffet en hapjes tijdens het feest ’s avonds. Vanuit Rabobank regelden wij alle zaken hieromheen. We vormden met zes collega’s een werkgroep waarmee we wekelijks bij elkaar kwamen om alle actiepunten door te spreken. Van tenten, marktkramen, verlichting en aankleding tot garderoberekken en vuurkorven.” Wanneer er zoveel personen komen, moet ook het parkeren goed geregeld zijn. Dit kon bij het station in Ruurlo, op loopafstand van Oranjerie Ruurlo. Parkeerwachters waren aanwezig om dit (letterlijk) in goede banen te leiden. Gerwin: “Onze collega’s liepen in zo’n tien minuten van het station naar Oranjerie Ruurlo. Halverwege en bij Oranjerie Ruurlo zelf stonden midwinterhoornblazers klaar. Zo kwam je al helemaal in de kerstsfeer.”
Prachtige setting
Op de dag zelf, 13 december 2023, waren maar liefst 475 medewerkers van Rabobank aanwezig. “Een hele goede opkomst”, blikt Gerwin terug. “Vanaf 17.00 uur was het gelukkig droog, waardoor iedereen op zijn gemak langs de veertien marktkramen kon gaan. Die kramen waren van lokale ondernemers die bij ons bankieren, zoals een slijter, een bakker en een slager. Maar ook een drogist, een bloemist en een cadeauwinkel. Er was van alles aanwezig, heel erg leuk! De kerstmarkt vond plaats in een prachtige setting, met het verlichte kasteel Ruurlo op de achtergrond. Echt een plaatje.”

Enthousiaste reacties
“Van tevoren vonden we ‘de catering’ voor 475 personen organisatorisch best spannend”, zegt Gerwin. “Dit verliep gelukkig allemaal prima. Het stamppottenbuffet was heerlijk en logistiek goed ingedeeld. Oftewel: geen lange wachtrijen en gewoon lekker eten. Na het buffet begon de feestavond. Heel gezellig om onder het genot van een borrel elkaar weer te ontmoeten en bij te kunnen praten. Dit was een paar jaar niet het geval geweest, dus des te leuker om het nu zo groots aan te pakken. We hebben na afloop nog nooit zoveel enthousiaste reacties gehad als nu, iedereen was laaiend enthousiast. Een prachtige afsluiting van het jaar!”

Alco-Evelyn-van-Berkel-

Carelshaven was, en is nog steeds, een begrip in Twente. Het begon in 1772 als schippersherberg op het landgoed van graaf Carel George Wassenaer Obdam en was tot 2014, het jaar dat de Van Berkels de exploitatie overnamen, zes generaties in handen van de familie Kluvers. Restaurantvereniging Alliance Gastronomique werd in 1967 in Carelshaven opgericht en het restaurant had tussen 1973 en 1986 een Michelinster. Alco en Evelyn kwamen tien jaar geleden niet in een gespreid bedje terecht: “Eigenlijk is het zo dat Carelshaven heeft stilgestaan. Het kende zijn beste tijd in de jaren 70, 80 en begin jaren 90, daarna werd er eigenlijk niet meer geïnvesteerd”, legt Alco uit. “Er werd ontzettend vastgehouden aan de hardware, maar ook aan de manier van doen. Het was een stijve bedoening, zoals we nu zeggen. Dat was toen heel luxe en chique. Wij wilden die ommekeer maken en in eerste instantie dachten we: we maken het juist heel toegankelijk en laagdrempelig. Maar toen bleek dat de vraag en verwachtingen bij Carelshaven anders lagen hebben we in korte tijd toch die kwaliteitsslag gemaakt. Lachend: “De mensen die hier in de jaren 80 en 90 kwamen begonnen op leeftijd te raken. Ik zeg vaak gekscherend dat ik in de beginperiode meer rollators aan het wegzetten was dan dat ik jassen ophing.” Naast een grondige renovatie van het restaurantgedeelte werd ook het hotel aangepakt: “Dat had wel wat aandacht nodig”, gaat Alco verder. “Als er bijvoorbeeld in een bad een lek was geweest, werd er een nieuw bad in gemetseld. We waren al verbaasd dat de baden zo hoog waren, totdat we begonnen met de renovatie en zagen dat er twee baden uit de badkamers kwamen. Zo ging dat toen, een kamer moest zo snel mogelijk weer in de verhuur. Ook moesten we er een nieuw reserveringssysteem in zetten. Ze werkten daarvoor nog met een grootboek met reserveringen en er was een rek waar kaartjes in werden geschoven. Als iemand een restaurantrekening had werd het bonnetje erbij gedaan, zodat mensen bij het uitchecken netjes hun bonnetjes konden afrekenen. Ook in de keuken was alles handgeschreven. Het was een bijzondere manier van doen, maar zo werd hier gewerkt.”
Landgoed Twickel
Carelshaven maakt onderdeel uit van landgoed Twickel, een gebied van 4.500 hectare met verder onder meer een kasteel, 148 historische boerderijen, twee watermolens, een watertoren, een houtzagerij en meerdere horecagelegenheden. Het gebied wordt tegenwoordig beheerd door Stichting Twickel. “Voordat de laatste barones in 1984 kwam te overlijden, heeft zij ervoor gezorgd dat er een stichting werd opgericht”, gaat Alco verder. “Dat is nu een professionele onderneming met landgoederen in privaat bezit. Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa. De meeste gronden liggen in Twente, maar er zijn ook plukjes in Duitsland, de Achterhoek, Wassenaar en Utrecht. Vroeger was het zo dat de baron met zijn koets van Duitsland naar Wassenaar over eigen grond kon rijden. We zijn blij dat het vastgoed niet van ons is, omdat het een gebouw is dat de nodige aandacht vraagt. Als er iets lekt of niet werkt, is het fijn dat we Twickel kunnen bellen.”
Naast Carelshaven staat ook Hotel & Brasserie De Zwaan in Delden op grond van Twickel, terwijl de Van Berkels bij hun Oranjerie in het Achterhoekse Ruurlo juist met een andere vastgoedbeheerder te maken hebben. Het restaurant hoort bij Museum MORE en Kasteel Ruurlo van de in 2023 overleden zakenman en miljardair Hans Melchers. Hij was vaste gast bij Carelshaven en kwam zo in contact met de Van Berkels. Deze vriendschap leidde in 2017 tot een zakelijke samenwerking. “Hij gaf ons vier maanden de tijd om van een lege schuur een horeca-etablissement te maken. Dat was wel een intensief proces in korte tijd”, denkt Alco lachend terug. Evelyn gaat verder: “Het was een prachtige kans en een enorme eer. Het is zo’n unieke locatie en Hans en Monique Melchers hebben van het museum en het kasteel een unieke plek gemaakt, ook door de kunstcollectie die er nu hangt.” Melchers en de Van Berkels gingen in eerste instantie uit van vijftigduizend bezoekers per jaar voor het museum, waarna een deel zou neerstrijken in de Oranjerie. Dat aantal werd echter al in anderhalve maand gehaald en dit succes bood Van Berkel Hospitality de mogelijkheid door te groeien. “We begonnen met acht medewerkers, nu staan er 35 man op de loonlijst”, rekent Alco. “Het werd zo’n groot bedrijf dat wij eigenlijk tussen het servet en het tafellaken in kwamen.”
Onbemand hotel
“We deden alles zelf en zaten in een spagaat, omdat we net te klein waren om een managementlaag onder ons te creëren. We hebben ons daarom laten adviseren: of terug naar af en verkleinen, of andere keuzes maken. Maar we hadden twee mooie bedrijven: onze hart en ziel lagen in Carelshaven en dat ging heel goed. En de Oranjerie ging ook als een tierelier, dus moesten we maar groeien. Dat klinkt heel gek, groeien om het wat rustiger te krijgen… We hebben daarna een lijst gemaakt met de vraag: wat zijn leuke bedrijven om over te nemen? Daar stond De Zwaan bovenaan.” Doordat het hotel, compleet gerenoveerd, vlak voor de uitbraak van corona openging, verliepen de eerste jaren niet zoals verwacht. Maar inmiddels is ‘de huiskamer van Delden’ een waardevolle toevoeging aan de portefeuille van Van Berkel Hospitality. Met Wapen van Hengelo werd in 2023 het kwartet voltooid. Het pand (eigendom van investeerder Infestos) heeft een verleden als sociëteitsgebouw van machinefabrikant Stork & Co en biedt nu onderdak aan een grote zaal, een bistro en een residentie met twaalf suites. De Van Berkels hebben ervoor gekozen om van Wapen van Hengelo een onbemand hotel te maken. “Het is soms leuk om te pionieren en voorop te lopen in plaats van te volgen”, legt Alco uit. “Gasten boeken een kamer, krijgen een betaalverzoek en ontvangen dan een digitale sleutel waarmee ze zichzelf helemaal kunnen bedienen. Alle faciliteiten zijn aanwezig op de kamers, inclusief kitchenette.”
“Wij kampen momenteel, net zoals de gehele horeca, natuurlijk met een personele uitdaging. Dit scheelt medewerkers; je hebt geen receptie nodig, geen ontbijtpersoneel, alleen housekeeping. We proberen gasten in de communicatie zo goed mogelijk van dienst te zijn. Naast het hotel is een restaurant waar gasten eventueel terechtkunnen met vragen, of ze kunnen ons bellen. Maar we hebben er bewust voor gekozen die twee identiteiten te scheiden, zodat het bedienende personeel bezig kan zijn met het operationele gedeelte en niet met de service die in een hotel verwacht wordt. Heel interessant, maar gasten moeten eraan wennen dat de guest journey totaal anders is.
We noemen het ook bewust een residentie, het woord ‘hotel’ komt nergens voor. Wanneer je iets een hotel noemt, verwachten gasten ook die service. Bij een residentie zijn het een soort short stay-appartementen. Ik denk dat we wat dit soort concepten betreft aan de vooravond staan en dat steeds meer hotels deze kant opgaan. De technische mogelijkheden zijn er en zo kunnen we bezuinigen op personeel. Hoe meer van dit soort hotels er zijn, hoe meer gasten eraan gewend raken. Communicatie vooraf is heel belangrijk. Gasten moeten weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Natuurlijk zijn we niet het eerste hotel dat dit doet, maar in kwaliteit en luxe zijn we zeker wel een van de eersten. De meeste ‘unmanned’ hotels zijn van hostelniveau en dan mogen de verwachtingen ook lager liggen, maar bij ons is dat niet het geval. De faciliteiten op de kamer, de grootte en de kwaliteit moeten top zijn.”
Taakverdeling
Met vier locaties en honderdvijftig medewerkers is Van Berkel Hospitality fors gegroeid sinds Alco en Evelyn in 2014 met Carelshaven startten. Met inmiddels twee jonge kinderen is het een flinke operatie om alles in goede banen te leiden. Alco, als algemeen directeur, en Evelyn, financieel directeur, hebben met operationeel directeur Saïd Maher en directie-assistent Carmen Katier zakelijk nu voldoende ondersteuning. “Ik houd mezelf meer op de achtergrond”, vertelt Evelyn. “We zijn natuurlijk begonnen met maar een paar medewerkers, dan zet je ’s ochtends zelf het ontbijt klaar, doe je de receptie en om twee uur ’s nachts sta je weer de vloer te dweilen. Naarmate we groeiden, werden de taken verdeeld. Toen hebben we ervoor gekozen dat ik verantwoordelijk werd voor de backoffice; het financiële gedeelte en HRM. Als directie zitten we nu met z’n vieren aan tafel, dus we sparren niet meer alleen met elkaar. Hoewel er nog steeds veel aan de keukentafel besproken wordt. Voor ons is het ook echt een ‘way of life’, het gaat altijd door en je hart ligt er ook. Dat kan je niet zomaar loslaten. In de hotellerie is het ook zo dat het 24/7 doordraait. Het is niet dat wij op kantoor zitten, om vijf uur de deur dichtdoen en om half negen de volgende ochtend de telefoon weer oppakken.” Alco houdt zich doordeweeks met name bezig met general management, revenue management, marketing en sales. In het weekend is hij vaak in een van de locaties te vinden. “De vrijdag, zaterdag en zondag houd ik zoveel mogelijk roostervrij om aandacht te hebben voor de vloer. Ik probeer ’s avonds tussen vijf en zeven uur thuis te zijn om met Evelyn en de jongens te eten. Nu zijn ze nog jong, dus als ze om zeven uur naar bed gaan kan ik om half acht richting een van de zaken om daar gevoel bij te houden. Bij Carelshaven maak ik vaak een ronde langs de tafels, we zijn daar ook heel zichtbaar als eigenaarsechtpaar. Dat is bij de andere locaties minder omdat we daar meer het managementteam naar voren schuiven: ‘Het is jullie winkel, jullie moeten het doen.’ Je merkt dat de gasten dat enorm waarderen. Maar ik vind het ook heel leuk om op een zaterdagavond bij De Zwaan een bardienst te draaien en met de vaste gasten te kletsen. Of een feestavond of bruiloft bij de Oranjerie. Momenteel zijn we ook heel druk met Wapen van Hengelo, om daar ons concept in te zetten. Bijna alleen maar leuke dingen, ik zou bijna zeggen dat het een hobby is”, lacht hij. “Voor jou is het ook echt een hobby, jij vindt het fantastisch”, haakt Evelyn in. “Jij leeft hiervoor. Als je het tachtig uur in de week doet, wat geen uitzondering is, is dat maar goed ook. Anders wordt het wel heel zwaar.”
Omgekeerde piramide
Voor Alco is dit ook een van de vereisten om succesvol te zijn met Van Berkel Hospitality en eventueel te groeien. “Wij denken een beetje andersom. Normaal gesproken zeg je: ‘Alles voor de gast’, maar wij zeggen: ‘We gaan eerst voor onszelf.’ Als wij het leuk vinden en plezier hebben in wat we doen, kunnen we dat ook overbrengen op onze medewerkers. En als zij het naar hun zin hebben, gaan de gasten het vanzelf ook leuk vinden. Als je plezier hebt in wat je doet, hoef je ook niet te lachen alsof je op het podium staat. Ze zeggen in de hospitality weleens: ‘Smile, you’re on stage’. Bij mij is het dat je lacht omdat je het leuk vindt, niet omdat je een toneelstukje aan het opvoeren bent. Je moet het menen. Dat andere is een beetje het oude Carelshaven. Met een jacquet aan en een doek op de arm, heel dienstbaar. Ik denk dat duidelijkheid naar de gast juist heel goed is, laten zien waar je voor staat en trots zijn op wat je mag uitdragen. Zo pakken wij het aan en dat communiceren we ook met het personeel.”
“Dit geldt ook voor eventuele uitbreidingen: we moeten het wel leuk blijven vinden. Met de overname van Wapen van Hengelo komen we ook weer allerlei dingen tegen, er vallen lijken uit de kast. Maar we zien wel de potentie en daarom ga je door, met de overtuiging dat je dat ook naar het personeel kan uitdragen en je aan de verwachtingen van je gasten kunt voldoen. Dat vinden wij mooi. Hoe groter je wordt, hoe moeilijker dat wordt. Nu hebben we met z’n vieren het overzicht, samen met vier fantastische MT’s die de operationele kant draaiende houden. Zij zijn samen met de chef-koks degenen die wat wij bedenken uitvoeren en leidinggeven aan de bedrijven. En daaronder weer het personeel. Als wij een hiërarchische ladder maken staan wij ook nooit bovenaan. We beginnen met de stagiaires en de afwashulpen, want zij zijn ook belangrijk. Wijzelf bungelen onderaan, want wij doen er niet toe. Het personeel wél, dus het is eigenlijk een omgekeerde piramide.” Evelyn sluit af: “Als we willen, kunnen we elk jaar wel een bedrijf overnemen. Er worden genoeg balletjes opgegooid, maar wij blijven kritisch.”
Herinneringen maken bij Van Berkel
Wat maakt de locaties van Van Berkel zo bijzonder en onderscheidend ten opzichte van anderen? “Met vier unieke locaties in Twente en de Achterhoek is er bij Van Berkel altijd wel een gelegenheid voor een gelegenheid”, vertelt Alco. “Of je nu een mooie ambiance zoekt voor een romantische overnachting, culinair diner, knallend bedrijfsfeest of je trouwdag, bij Van Berkel ben je aan het juiste adres. Onze locaties zijn complementair aan elkaar en uniek in Nederland. Je kunt trouwen in een klassiek decor van een kasteel en een dertig meter lange gedekte tafel in de Oranjerie. Maar ook een landelijke bruiloft houden in de parktuin van Carelshaven onder een sfeervolle stretchtent of een knallende feestavond in de grote zaal van Wapen van Hengelo. Geen van onze locaties zijn hetzelfde en alle vier hebben ze een ander aanbod. Ook voor zakelijke bijeenkomsten hebben wij prima faciliteiten, van een kleine vergadering in een van de vergaderzalen tot een grote bijeenkomst voor een kick-off of een seminar in de grote zaal van Wapen van Hengelo of bij Oranjerie Ruurlo. Ook unieke evenementen met een bijzondere vraag kunnen wij een mooie invulling geven. Zo hebben wij al meerdere Kerstpakket-markten georganiseerd, maar ook bedrijfsfeesten, jubilea, een herenzitting, een bruidsbeurs en een heuse dinnershow.”

Het verhaal van Wapen van Hengelo
In 1868 opende Charles Theodorus Stork een machinefabriek in Hengelo, de stad waar hij eerder een weefgoederenfabriek was begonnen. Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler.
Stork stond bekend als een innovatief en sociaal ondernemer. Het motto was ‘Allen voor elkaar’. Het bedrijf had een bedrijfsschool (de Wilhelminaschool), begon al in 1883 met een medezeggenschapsraad (‘De Kern’) en richtte een van de eerste zieken- en pensioenfondsen van ons land op. Ook was er een studiefonds voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Verder stond het aan de basis van Tuindorp ’t Lansink, een groene wijk waar ingenieur en metaalbewerker naast elkaar woonden.
Verenigingsgebouw
Voor het gemeenschapsgevoel opende Stork in 1895 ‘het Vereenigingsgebouw’, met een toneelzaal en een bibliotheek. Het vroegere verenigingsgebouw is in 2021 in oude glorie hersteld; in 2023 kreeg het de naam Wapen van Hengelo en ging de locatie verder onder de vlag van Van Berkel Hospitality. In de klassieke Frans georiënteerde Bistro Stork geniet je van de heerlijkste gerechten in de ambiance van Waarschijnlijk ben ik begin 2014 één vervlogen tijden.

Door de ogen van een weddingplanner
Het plannen van de mooiste dag van je leven is heel bijzonder en dat doe je natuurlijk niet elke dag. Er komt veel bij kijken en wij snappen dan ook heel goed dat je als kersvers bruidspaar soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Als eventmanagers bij Van Berkel Hospitality mogen wij bruidsparen begeleiden bij het van begin tot eind organiseren van hun droombruiloft. Hoe leuk is dat! Met onze prachtige (bijzondere) locaties, jarenlange ervaring en oog voor detail zorgen wij ervoor dat deze speciale dag perfect verloopt.
Zoektocht naar de perfecte locatie
Een van de eerste stappen bij het plannen van een bruiloft is het vinden van dé droomlocatie. Bij Van Berkel bieden we verschillende mogelijkheden, van intieme ceremonies tot grootschalige feesten, zowel binnen als buiten. Onze locaties zijn officiële trouwlocaties. Dat betekent dat de gehele bruiloftsdag er georganiseerd kan worden, van de ontvangst tot de officiële ceremonie, een heerlijk diner en een spectaculaire feestavond. Met als afsluiting uiteraard een overnachting in een bijzondere bruidssuite. Om te kijken welke locatie het beste bij een bruidspaar past, stellen wij de volgende vragen:
• Welke datum hebben jullie in gedachten? Zo kunnen wij kijken waar wij nog voldoende beschikbaarheid hebben.
• Hoe zien jullie de dag voor je?
• Willen jullie binnen of liever buiten trouwen? Bij Wapen van Hengelo hebben wij een prachtige trouwzaal binnen, bij Oranjerie Ruurlo is het mogelijk om in het kasteel te trouwen of buiten, met uitzicht op het kasteel. En bij Carelshaven trouw je op het romantische landgoed (met koeien achter in de wei).
• Gaat jullie voorkeur uit naar een landgoed of kasteel? Landgoed Carelshaven of Kasteel Ruurlo.
• Willen jullie een echt groot feest met veel gasten en een podium? Dan is Wapen van Hengelo heel geschikt, met een onwijs ruime zaal inclusief vide en podium.

Voor 100% aan de slag met groente bij Carelshaven
Elke twee maanden stelt onze Chef de Cuisine Daniël Nijkamp met zijn witte brigade een nieuwe menukaart samen. Deze kaart wisselt met de seizoenen mee. Onze keukenbrigade weet aan elke klassieker wel een moderne twist te geven.
En de mooie ingrediënten liggen hier, op het legendarische landgoed Twickel, natuurlijk bijna voor het oprapen. We gebruiken dan ook veel producten van het landgoed en uit heel Twente. Kwaliteit en pure smaken zijn dan ook kenmerkend voor onze keuken. Sinds 2022 is het bij Carelshaven ook mogelijk een Botanisch menu te bestellen. Dit menu bestaat uit 100% vegetarische gerechten die met zorg zijn samengesteld en bereid. Daniël vertelt er zelf over: “Duurzaamheid is een actueel thema, dat zien wij ook terug bij Carelshaven. Onze gasten zijn (nog) bewuster gaan eten.”
Ontstaan Botanisch menu
“Uiteraard hielden wij altijd al rekening met dieetwensen”, vervolgt Daniël. “Alleen merkten wij zo’n kleine twee jaar geleden dat steeds meer gasten de voorkeur hadden voor een vegetarisch gerecht of menu. Ook niet- vegetariërs. Daar gaan we graag in mee, we proberen altijd in te spelen op de wensen van onze gasten. Zo ontstond dan ook ons Botanisch menu.
Dit is, net als ons JRE-menu, te bestellen als een vier-, vijf- of zesgangenmenu en is volledig vegetarisch. De invulling van het Botanisch menu wisselt ieder seizoen.” Hoe het Botanisch menu ontstaat? Daniël vertelt: “Allereerst kijk ik naar het seizoen. Welke producten zijn er nu? Daarna kijk ik naar wat ik zelf lekker vind. De invulling van het menu is een heel proces, dat we echt samen met het team doorlopen. Ik vind het belangrijk om met het team te sparren, feedback te krijgen op mijn voorstel, maar ook van de jongens zelf input te krijgen wat betreft smaakcombinaties en invulling. Ik geef dan ook altijd aan: Voor 100% aan de slag met groente bij Carelshaven ‘bedenk het, maak het en verras me’. Zo komen we uiteindelijk samen tot een mooi eindresultaat. Op deze manier is én blijft iedereen ook met het vak bezig. En dat is het leukste wat er is.”
Creativiteit en samenwerking
“Het is mooi dat we nu naast ons JREmenu ook een Botanisch menu hebben”, besluit Daniël. “Puur met groente aan de slag gaan is een leuke uitdaging. Hier kun je echt iets creatiefs mee doen. Er komt dan ook van alles voorbij en uiteindelijk beslissen we samen wat het beste in ‘het Carelshavenstraatje’ past.” Elke twee maanden stelt onze Chef de Cuisine Daniël Nijkamp met zijn witte brigade een nieuwe menukaart samen. Deze kaart wisselt met de seizoenen mee. Onze keukenbrigade weet aan elke klassieker wel een moderne twist te geven.

Wapen van Hengelo gaat met sociëteit terug naar de roots
Als je gevestigd bent in het voormalig Vereenigingsgebouw Stork, dan mist er eigenlijk nog maar één ding: een vereniging. Daarom heeft iedereen nu de kans om aandeelhouder te worden van Wapen van Hengelo. Uitbater Alco van Berkel: “We gaan hiermee terug naar het gedachtegoed van C.T. Stork.”
Het Vereenigingsgebouw in Hengelo werd in de afgelopen jaren al volledig gerestaureerd. Terug naar de glorieuze tijden van toen, maar dan met alle moderne aspecten van nu. Wapen van Hengelo neemt in september 2023 het stokje over en gaat nog een stapje verder met de oprichting van Sociëteit De Verééniging. Alco van Berkel: “Dit plan ontstond al in 2020. Met Sociëteit De Verééniging willen we terug naar de roots.”
Ambassadeurs
In die sociëteit is plek voor tweehonderd ambassadeurs. Voor € 1.895 krijg je een aandeel en word je onderdeel van het gezelschap. Dat bedrag is geen toeval. In 1895 schonk C.T. Stork het Vereenigingsgebouw namelijk aan de medewerkers van de machinefabriek. Het gebouw diende als centrale plek voor gezamenlijke verenigingen, vergaderingen en andere activiteiten van het personeel en hun families. Precies dit gedachtegoed komt terug in de sociëteit anno nu.
Zakelijke bijeenkomsten
Aandelen worden uitgegeven als certificaten, beschikbaar voor zowel particulieren als vennootschappen. Als aandeelhouder maak je deel uit van het netwerk, wat inhoudt dat je drie keer per jaar andere aandeelhouders ontmoet tijdens een vrijdagmiddagborrel en 10% korting krijgt op verschillende faciliteiten van Wapen van Hengelo. Bovendien worden er driemaal per jaar zakelijke bijeenkomsten georganiseerd voor aandeelhouders.
Aandeelhouders
Voor een symbolisch bedrag is onder de vorige eigenaar 20 procent van de aandelen verkocht en overgedragen aan Stichting Administratiekantoor De Verééniging, waarvan het bestuur bestaat uit Raoul Werger (voorzitter), René Odink (secretaris/penningmeester) en de bestuursleden Arnold Poelstra, Thijs Verdriet, Frank Hendriks en Alco van Berkel zelf. In totaal is er ruimte voor tweehonderd aandeelhouders, ook wel ambassadeurs. “Wie die ambassadeurs zijn? Mensen die het verenigingsgebouw en de stad een warm hart toedragen. Iedereen kan ambassadeur worden”, legt Alco uit. “We hopen vooral op mensen die sociaal-maatschappelijk hun steentje willen bijdragen. Het dividend wordt namelijk uitgekeerd aan goede doelen in Hengelo en omstreken.”

Krachtige netwerkclub
Aandeelhouders worden lid van de sociëteit. En juist dat is de achterliggende gedachte van Sociëteit De Verééniging. Alco: “We willen een krachtige netwerksociëteit in OostNederland worden. We hebben leden die aangesloten zijn bij de Rotary, Twentse Ondernemers Sociëteit (TOS) en BusinessClub Heracles. De bedoeling is dat deze sociëteit overkoepelend wordt. Zo blazen we de saamhorigheid die bij dit gebouw hoort écht nieuw leven in.”

Bistro Stork ademt de sfeer van weleer
Aan een wand van de bistro hangen twee levensgrote foto’s van Stork in 1891. Einde werkdag, honderden arbeiders kijken naar de fotograaf. Verderop meer oude foto’s van mannen met machines. Het is een ode aan de geschiedenis van dit stukje Hengelo: het Vereenigingsgebouw Stork, tegenwoordig Wapen van Hengelo.
Die illustraties moeten helpen om ‘de ziel van Stork’ terug te brengen in het historische gebouw aan de Parallelweg LS, zegt exploitant Alco van Berkel (38). De Deldense horecaondernemer nam het rijksmonument vorig jaar over, nam meteen afscheid van de oude naam De Verééniging en herdoopte het tot Wapen van Hengelo, want zo heette het eerder ook. Hij pakte ook het restaurant aan, dat nu een nieuw leven begint als Bistro Stork. De grote Argentijnse Asado-grill is verdwenen, het meubilair is wél gebleven, dat is ook nog maar anderhalf jaar oud. Maar de indeling en de sfeer zijn informeler geworden. Meer in de stijl van een bistro, zegt de nieuwe exploitant. “Want dat ontbrak nog in Hengelo: een klassieke Franse bistro.”
Roemruchte Stork-verleden
Het restaurant beleefde in december een doorstart als Bistro Stork. Het is het visitekaartje van Wapen van Hengelo, vindt Alco. De grote afbeeldingen op de muren moeten de bezoekers aan het roemruchte Stork-verleden herinneren.
Er komen ook nog een paar manometers bij, die destijds deel uitmaakten van de reusachtige Stork-ketels. Want er is veel bewaard gebleven. Met enige regelmaat melden zich ook oud-Storkianen die thuis nog spullen hebben liggen en graag eens komen kijken. “Ik moet nog aardig wat kopjes koffie drinken”, zegt Alco lachend. Maar hij zal de bistro en de andere ruimtes in het gebouw niet volstoppen met Stork-onderdelen. “Niet overdadig. Het moet wél gespreksstof opleveren, zo hou je de herinnering ook levend.”
Verassende klassiekers
Ook de nieuwe menukaart kreeg veel aandacht, met klassieke Franse gerechten. Alco noemt onder meer de garnalencocktail, de oesters, de champignons ‘Dordogne’ en de kreeft. “En natuurlijk de tournedos en de entrecote. En de kalfslever met ui, appel en spek. Die zie je bijna nergens meer.” Allemansvriendjes, zo noemt Alco zulke gerechten. Met de seizoenen mee zal de samenstelling op de kaart veranderen en zal de keukenbrigade onder leiding van chef-kok Nick de Oude steeds weer met nieuwe verassende klassiekers komen.
Aanvulling aanbod
De nieuwe culinaire formule valt in de smaak, constateert de nieuwe exploitant. “We hebben al vaste gasten!” Tijdens de feestdagen was het volle bak. “Zesgangendiner, honderdtwintig gasten per dag, we hebben tachtig couverts.” Bistro Stork is een aanvulling op het Hengelose culinaire aanbod, zo ziet hij dat. In Wapen van Hengelo bevindt zich overigens nóg een interessant meubelstuk uit het Stork-verleden. Het is het antieke, massieve bureau van oprichter Charles Theodorus Stork. Van Berkel tikte het op de kop op een veiling in Duitsland. Het bureau staat nu te pronken in de hoek van de Torenkamer. Een zaal met een mooi uitzicht over Hengelo, die als vergaderzaal maar ook regelmatig als trouwzaal wordt gebruikt en waar inmiddels al heel wat huwelijksceremonies hebben plaatsgevonden. Wapen van Hengelo past naadloos in het rijtje van Van Berkel Hospitality, met het Deldense Carelshaven, de Oranjerie bij Museum MORE in kasteel Ruurlo en De Zwaan in Delden.

Sfeervol kerstevent van Rabobank bij Oranjerie Ruurlo
Bij Oranjerie Ruurlo vinden het hele jaar door prachtige events plaats. Van de meest bijzondere bruiloften tot een galadiner. En van een leuke bruidsbeurs tot een groots kerstevent. Zo ook het kerstevent van Rabobank. Een kerstmarkt, stamppotbuffet, borrel en feest voor maar liefst 475 medewerkers. Dat vraagt om een goede voorbereiding, organisatie én afstemming.
We vroegen Gerwin Peper, medewerker Marketing, Communicatie & Coöperatie bij Rabobank, hoe de bank de organisatie van het kerstevent heeft aangepakt en hoe er op het kerstevent wordt teruggekeken. “In september 2023 vond een ledenraadsvergadering van Rabobank plaats bij Oranjerie Ruurlo. Een vergadering waar veel ledenraadsleden uit de Graafschap en Achterhoek bij aanwezig zouden zijn, dus Oranjerie Ruurlo was op dat moment een strategisch goede locatie, zo in het midden.”
Eindejaarsevents
“De vergadering was prima geregeld en na afloop, zo rond een uur of 22.30, stond ik nog even buiten te praten met Steffan (bedrijfsleider Oranjerie Ruurlo, red)”, vertelt Gerwin. “Steffan vertelde dat er bij Oranjerie Ruurlo naast bruiloften ook regelmatig zakelijke bijeenkomsten en bedrijfsfeesten plaatsvinden. Bijvoorbeeld kerstborrels en eindejaarsevents.”
“Toen ging er bij mij een belletje rinkelen: dit jaar stond nog een groot kerstevent voor Rabobank in Twente en de Achterhoek op de planning.” Gerwin vervolgt: “Al pratend kwamen we al tot mooie ideeën: ‘als we daar nu vuurkorven neerzetten en daar marktkramen, dan creëren we een eigen kerstmarkt. Wellicht voor alle medewerkers van Rabobank?’ Toevallig waren er op dat moment nog twee directeuren binnen. Kort hebben we ons idee toegelicht en ook zij reageerden enthousiast. ‘Kom maar met een voorstel’, kregen we mee. Van Steffan kregen we al een lijstje met mogelijke data. Het eerste contact was gelegd.”
Snel schakelen
En toen ging het snel. Gerwin: “In twee maanden tijd hebben we echt een groot kerstevent georganiseerd. Oranjerie Ruurlo werd verantwoordelijk voor alle catering. Van Glühwein, warme chocolademelk en een warme snack bij ontvangst tot een uitgebreid stamppotbuffet en hapjes tijdens het feest ’s avonds. Vanuit Rabobank regelden wij alle zaken hieromheen. We vormden met zes collega’s een werkgroep waarmee we wekelijks bij elkaar kwamen om alle actiepunten door te spreken. Van tenten, marktkramen, verlichting en aankleding tot garderoberekken en vuurkorven.” Wanneer er zoveel personen komen, moet ook het parkeren goed geregeld zijn. Dit kon bij het station in Ruurlo, op loopafstand van Oranjerie Ruurlo. Parkeerwachters waren aanwezig om dit (letterlijk) in goede banen te leiden. Gerwin: “Onze collega’s liepen in zo’n tien minuten van het station naar Oranjerie Ruurlo. Halverwege en bij Oranjerie Ruurlo zelf stonden midwinterhoornblazers klaar. Zo kwam je al helemaal in de kerstsfeer.”
Prachtige setting
Op de dag zelf, 13 december 2023, waren maar liefst 475 medewerkers van Rabobank aanwezig. “Een hele goede opkomst”, blikt Gerwin terug. “Vanaf 17.00 uur was het gelukkig droog, waardoor iedereen op zijn gemak langs de veertien marktkramen kon gaan. Die kramen waren van lokale ondernemers die bij ons bankieren, zoals een slijter, een bakker en een slager. Maar ook een drogist, een bloemist en een cadeauwinkel. Er was van alles aanwezig, heel erg leuk! De kerstmarkt vond plaats in een prachtige setting, met het verlichte kasteel Ruurlo op de achtergrond. Echt een plaatje.”

Enthousiaste reacties
“Van tevoren vonden we ‘de catering’ voor 475 personen organisatorisch best spannend”, zegt Gerwin. “Dit verliep gelukkig allemaal prima. Het stamppottenbuffet was heerlijk en logistiek goed ingedeeld. Oftewel: geen lange wachtrijen en gewoon lekker eten. Na het buffet begon de feestavond. Heel gezellig om onder het genot van een borrel elkaar weer te ontmoeten en bij te kunnen praten. Dit was een paar jaar niet het geval geweest, dus des te leuker om het nu zo groots aan te pakken. We hebben na afloop nog nooit zoveel enthousiaste reacties gehad als nu, iedereen was laaiend enthousiast. Een prachtige afsluiting van het jaar!”

Deel ons op :